Strengere CO2-normen voor nieuwe auto's

Strengere CO2-normen voor nieuwe auto's

26-02-2014 12:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nieuwe auto's moeten met ingang van 2021 voldoen aan strengere CO2-normen. Het Europees Parlement heeft ingestemd met het akkoord dat de lidstaten eerder al bereikten.

Volgens de nieuwe normen mag het totale wagenpark van een autofabrikant gemiddeld niet meer dan 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. In 2020 moet 95 procent van het aanbod al voldoen aan de eisen.

Uitstel

De goedkeuring door het Parlement ging niet zonder slag of stoot. Vorig jaar zomer werd het akkoord nog tegengehouden door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Duitsers eisten onder meer een overgangsperiode van vier jaar om noodzakelijke aanpassingen door te voeren.

Die periode is nu teruggebracht tot een jaar. Daarnaast mag de auto-industrie gedurende twee jaar  gebruik maken van een 'superkredieten-systeem', dat tussen 2020 en 2022 geleidelijk afloopt. In die constructie compenseert de lage uitstoot van zeer schone auto's die van de sterk vervuilende modellen van dezelfde fabrikant. Een auto met een uitstoot van 50 gram per kilometer of minder telt in 2020 dubbel. In de daaropvolgende jaren daarna verdwijnen die voordelen.

Hoewel het Europese akkoord een doorbraak betekent in de moeizame onderhandelingen, is het eindresultaat minder streng dan de bedoeling was. In het oorspronkelijke voorstel was sprake van een doelstelling in 2025 van gemiddeld maximaal 78 gram CO2-emissie per kilometer.

Bron: Europees Parlement | Foto: Chriszwolle via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit