PBL: milieuwinst BPM-verhoging verwaarloosbaar

PBL: milieuwinst BPM-verhoging verwaarloosbaar

28-03-2014 11:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De BPM-verhoging voor zuinige auto's heeft een verwaarloosbaar effect op de gemiddelde CO2-uitstoot van het Nederlandse wagenpark. Dat heeft het Planbureau voor de Leefomgeving berekend.

Volgens het PBL leidt de verhoging van de aanschafbelasting zelfs tot een verschuiving naar de verkoop van onzuinige modellen. Voertuigen met de lage CO2-uitstoot tot 83 gram per kilometer, krijgen vanaf 2015 een hogere bijtelling van  € 6 euro per gram. Volgens de berekeningen van het PBL in opdracht van het ministerie voor Infrastructuur en Milieu, kan de aanschafbelasting voor deze zuinige auto's oplopen tot ruim 600 euro. Elektrische auto's zonder CO2-uitstoot behouden hun vrijstelling van de BPM-heffing.

Onzuinige auto's

De BPM voor auto's met een hogere uitstoot blijft ongeveer gelijk. Het Planbureau voorziet dat dit leidt tot een lichte verschuiving van de verkoop naar onzuinige modellen. De prijsaanpassing geldt immers alleen de zuinige, vaak kleine auto's.

De verwachte daling van het autobezit, doordat mensen hun auto de deur uitdoen omdat die te duur wordt, is gering. Hun aantal zou niet opwegen tegen de hogere CO2-uitstoot door minder zuinige modellen.

De overheid wil met de verhoging van de aanschafbelasting zo'n 200 miljoen euro ophalen. Volgens het PBL is dat haalbaar. Voor de vermindering van de CO2-uitstoot, een ander gewenst effect van de BPM-verhoging, is de maatregel ongeschikt.

Bron: Planbureau voor de Leefomgeving | Foto: Bic via Wikipedia

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit