Groei elektrisch rijden stagneert

Groei elektrisch rijden stagneert

14-04-2014 13:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De toename van elektrische auto’s op de Nederlandse wegen is in de eerste maanden van 2014 gestagneerd. Het streefgetal voor 2015 is inmiddels al gehaald.

Terwijl het aantal volledig elektrische auto’s  in 2013 nog toenam met bijna 190 stuks per maand, is het totale aantal sinds die tijd nagenoeg gelijk gebleven. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op dit moment rijden er bijna 4.200 ‘Full Electric Vehicles’ in Nederland rond. Het meest populaire model is de Tesla Model S.

Het aantal hybride personenauto’s kende in 2013 nog een explosieve stijging van meer dan 20.000 stuks. Daar kwamen in de eerste maanden van 2014 nog eens duizend bij, maar ook dat aantal betekent een flinke afname van de eerdere groei. De Mitsubishi Outlander is in deze categorie het meest verkochte model.

Bijtelling

De afname van de verkopen komt waarschijnlijk voort uit de afzwakking van fiscale voordelen voor (deels) elektrische wagens. Vanaf januari dit jaar is de bijtelling voor volledig elektrische auto’s naar 4 procent verhoogd. De bijtelling van hybride auto’s steeg naar 7 procent.

De Rijksoverheid heeft met 31.500 stuks het doel van 20.000 (semi-)elektrische auto’s in 2015 al ruimschoots gehaald. Het elektrische wagenpark moet in 2025 de miljoen voertuigen passeren.

Bron: RVO| Foto: Keng Susumpow via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit