Volvo ziet strengere CO2-normen als uitdaging

Volvo ziet strengere CO2-normen als uitdaging

16-04-2014 11:09 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Autofabrikant Volvo ziet de nieuwe Europese regels die de CO2-uitstoot voor personenauto's beperken, niet als een belemmering maar als een mogelijkheid.

Dat zegt de CEO Hakan Samuelsson van Volvo Cars in een interview met Automotive News Europe. In Europa gelden vanaf 2020 aanzienlijk strengere normen voor de CO2-uitstoot van personenauto's. De gemiddelde uitstoot van het wagenpark van een autofabrikant mag niet hoger zijn dan 95 gram CO2 per kilometer. De norm geldt in 2020 voor 95 procent van alle nieuwe auto's. Het jaar daarop moeten alle nieuw verkochte auto's aan de normen voldoen.

Hoewel de Zweedse autofabrikant grotere en zwaardere auto's bouwt, verwacht het bedrijf de nieuwe normen te halen. Het zat in 2013 met een gemiddelde uitstoot 132 gram aan de onderkant van de markt, maar presteerde beter dan automakers in hetzelfde segment. Ten opzichte van 2012 daalde de gemiddelde uitstoot van het wagenpark vorig jaar met 11,1 procent. Volvo steeg twee plaatsen op de ranglijst van autofabrikanten met de minste CO2-uitstoot.

 

Brandstofverbruik

 

Volgens Samuelsson liggen de beste kansen bij fabrikanten met de beste motoren. De CEO heeft wat dat betreft groot vertrouwen in de nieuwe generatie Drive-E motoren. “Ik denk dat we daarmee voorop lopen. We hebben de beste balans gevonden tussen brandstofverbruik en motorvermogen”, zegt hij. Daarnaast is elke auto die van de band rolt, zonder al te veel ingrepen om te bouwen tot een elektrische auto. Die mogelijkheid hebben alle auto's sinds 2012.

De komende jaren wordt veel verwacht van de verkoop van nieuwe dieselauto's die standaard worden uitgerust met de nieuwe Drive-E motoren. Die hebben een lagere CO2-uitstoot. Vorig jaar was de V40 D2 dieseluitvoering de best verkochte auto van Nederland, onder meer door de lage bijtelling. Door de veranderingen in de Nederlandse wetgeving viel dat voordeel weg en probeerden de ontwikkelaars de CO2-uitstoot van de V40 verder om laag te krijgen.

Dat is gelukt met de V40 D4. De CO2-uitstoot voor de V40 D4 is slechts 85 gram CO2 per kilometer. Dit model, een Business-uitvoering met handmatige versnelling, is in verband met regels rond de bijtelling speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse markt. Een variant van hetzelfde model heeft een CO2-uitstoot van 99 gram per kilometer.

Bron: Volvo Cars, Automotive News Europe | Foto: Volvo Cars 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit