Slimme hybride van Mercedes voorspelt parcours

Slimme hybride van Mercedes voorspelt parcours

29-04-2014 11:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Autofabrikant Mercedes heeft een systeem ontwikkeld dat hybride auto's nog efficiënter laat rijden. Gebruikmakend van de navigatiegegevens zorgt het voor optimale accu-efficiëntie. 

De zogeheten Central Powertrain Controller (CPC) was al ingebouwd in de S-klasse en is nu ook onderdeel van de C-klasse. Het intelligente hybridesysteem zorgt ervoor dat de accu voldoende capaciteit beschikbaar heeft om energie terug te winnen als het parcours dat toelaat. Het energiemanagementsysteem kan tot op zeven kilometer van te voren uitrekenen welke prestatie van de auto wordt verwacht. Dat werkt vooral goed in heuvelachtig terrein, waar heuvel af onnodig energie wordt verspild.

Terugwinning

Dat komt volgens de ontwikkelaars omdat de accu op het verkeerde moment volledig is geladen. Als de accu vol is terwijl het eerstvolgende traject mogelijkheden biedt voor energieterugwinning, geeft hij automatisch ondersteuning aan de brandstofmotor. Het effect is tweeledig.

De elektromotor geeft de brandstofmotor een extra zetje, waardoor het verbruik en de CO2-uitstoot daalt. Op hetzelfde moment ontlaadt de accu, waardoor capaciteit vrijkomt. Tijdens de afdaling gaat zo minder energie verloren. Daarnaast schakelt de auto automatisch naar de juiste versnelling om op de motor te remmen.

Voordelen

Zelfs als de navigatie niet aanstaat kan de slimme hybride op basis van aannames over het traject, zoals een constante snelheid op een rechte weg, toch soortgelijke berekeningen maken. Hoeveel de Controller uiteindelijk oplevert, hangt volgens Mercedes af van de topografie. Duizenden testkilometers wezen uit dat naarmate het terrein bergachtiger is, de winst toeneemt.

De huidige generatie hybride auto's maakt niet optimaal gebruik van de mogelijkheden van het landschap, vindt Mercedes. Voor de ontwikkeling van zijn slimmere versies maakt de Duitse automaker gebruik van de ervaringen in de Formule 1, waarin het F1-team werkt met high-tech hybride motoren om brandstof te sparen.

Bron: Mercedes Benz | Foto: Mercedes Benz

 

Mercedes Energy Management op heuvelachtig terrein. Bron: Mercedes

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit