Nieuwe auto’s Nederland laagste CO2-uitstoot van Europa

Nieuwe auto’s Nederland laagste CO2-uitstoot van Europa

05-05-2014 16:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nieuwe auto’s die in 2013 in Nederland werden ingeschreven, stoten in totaal acht procent minder CO2 uit dan nieuwe auto’s uit 2012.

De uitstoot van het nieuwe Nederlandse wagenpark is daardoor het laagst van heel Europa. Dit blijkt uit onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EMA).

De onderzoekers bekeken per Europees land de emissie-uitstoot van auto’s die in 2012 en 2013 werden ingeschreven. In elk onderzocht land waren de nieuw geregistreerde auto’s schoner dan het jaar ervoor, maar Nederland boekte de meeste vooruitgang.

 

Kleine auto’s

 

Volgens het EMA is de verminderde uitstoot te verklaren doordat Nederlanders als gevolg van de economische crisis meer kleine auto’s hebben gekocht. De kleine auto’s wegen minder en stoten daardoor vaak minder CO2 uit dan zwaardere voertuigen.

In Nederland verschenen in 2013 zo’n 416.000 nieuwe auto’s op de weg. Gemiddeld genomen is het nieuwe wagenpark met 109 gram uitgestoten CO2 per gereden kilometer in Nederland het schoonst van heel Europa. Het Europese gemiddelde ligt ruim 20 gram hoger.

Grieken en Portugezen doen het ook goed met een uitstoot van 112 gram per gereden kilometer. Bulgaren, Esten en Litouwers rijden juist in opvallend vervuilende auto’s.

Bron: ANP| Foto: Goatling via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit