Superzuinige auto TU Eindhoven krijgt kenteken

Superzuinige auto TU Eindhoven krijgt kenteken

08-05-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een elektrische auto ontwikkeld die omgerekend 1 op 500 rijdt. En het voertuig is goedgekeurd voor de openbare weg.

De auto heeft een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur en is daarmee voornamelijk geschikt voor stadsritten en de buitenwegen.En omdat het voertuig een officiële kentekenplaat heeft,  mag dat ook. De actieradius ligt rond de 120 kilometer.

Het prototype heeft van het ontwikkelingsteam de bijnaam Isa gekregen. De naam Isa staat voor ‘beeldschone dame', en is gekozen door het team omdat er weinig vrouwen aan de universiteit studeren.

Gewicht

De motoren zijn verwerkt in de wielen, een kunstje dat de studenten hebben afgekeken van elektrische fietsen. Omgerekend naar het verbruik van een benzine-auto zou Isa 1 op 500 rijden, maar ook als elektrische auto presteert het Eindhovense ontwerp beter. Volgens de studenten is hun auto twintig keer zuiniger dan zijn elektrische tegenhangers. Dat komt voornamelijk door het extreem lage gewicht van iets meer dan 200 kilo. Ter vergelijking: een Smart Fortwo Electric Drive weegt 1120 kilo.

Plannen om de auto in productie te nemen zijn er niet. De studenten willen met hun prototype aantonen dat elektrisch rijden de toekomst van de mobiliteit is en dat er nog veel innovaties mogelijk zijn.

De auto doet ook mee aan de Shell Eco Marathon in Rotterdam, een wedstrijd waarbij auto’s een zo groot mogelijke afstand moeten afleggen met zo min mogelijk energieverbruik.

Bron: TU Eindhoven, NOS, | Foto: TU Eindhoven

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit