Pakketkluis DHL bespaart autokilometers

Pakketkluis DHL bespaart autokilometers

16-05-2014 07:45 | Door: Dennis Blokzeijl

Logistieke dienstverlener DHL introduceert dit jaar in Nederland pakketautomaten waar mensen op ieder moment van de dag pakjes kunnen versturen en ophalen. Dat is efficiënter en bespaart autokilometers.

De pakketkluizen komen op 25 verschillende locaties te staan, verspreid door heel Nederland. Klanten kunnen er 24 uur per dag, 7 dagen per week pakketten achterlaten voor verzending of een pakje ophalen. Volgens DHL gaat het om een extra optie en blijft bezorging aan huis mogelijk. Als het concept in Nederland aanslaat, wil het bedrijf de dienst verder uitbreiden.

Autokilometers

Afgezien van het gemak voor de consument, hoopt DHL de eigen efficiëntie te verhogen en te besparen op autokilometers. Uit onderzoek onder verschillende koeriersbedrijven blijkt dat een chauffeur gemiddeld 1,7 keer heen en weer rijdt om een pakket af te leveren bij de klant.

En minder autokilometers leiden tot een lagere CO2-uitstoot. “Hoeveel CO2 dit precies bespaart, weten we nog niet", zegt Blaauw. "Maar het mes snijdt aan twee kanten:  klanten krijgen meer aflever- en ophaalopties en wij verkleinen de milieu-impact."

Afleveropties

In Duitsland is het idee een succes gebleken. “Met de komst van de pakketautomaten vergroten wij het aantal afleveropties”, zegt Ewout Blaauw van DHL.  “Het wezenlijke verschil met de al bestaande DHL servicepunten is dat die gebonden zijn aan de beperkte openingstijden van winkels. De kluis is altijd beschikbaar.”

DHL is niet de eerste die de pakjesautomaat in Nederland introduceert. Het Nederlandse bedrijf De Buren onderhoudt eveneens een netwerk van pakketkluizen.  De zakelijke postbezorger Sandd nam recent een meerderheidsaandeel in de onderneming. PostNL heeft sinds eind 2012 in Almere een pakketautomaat voor webwinkelbestellingen.

Bron: DHL , Metro | Foto: Atomic Taco via Flickr 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Dennis Blokzeijl

Student Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, met als specialisatie media. Breed geïnteresseerd in de meest uiteenlopende thema's. Duurzaamheid is één van de belangrijkste thema's in onze hedendaagse maatschappij en zal alleen maar belangrijker worden. Het bedrijfsleven is hierbij de motor van verandering.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit