TNO test vrachtwagens zonder chauffeur

TNO test vrachtwagens zonder chauffeur

20-05-2014 11:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoeksinstituut TNO wil automatisch bestuurde vrachtwagens de weg op sturen. De trucks besparen brandstof, stoten minder CO2 uit en dringen personeelskosten terug.

Bij de proef rijdt een onbemande truck automatisch achter een vrachtwagen met chauffeur. Het combineren van twee trucks levert volgens TNO een besparing van 10 tot 20 procent brandstof op, doordat voertuigen die vlak achter elkaar rijden minder brandstof gebruiken. Toepassing op grote schaal levert 20 procent minder CO2-uitstoot en minder files. De capaciteit van de weg wordt efficiënter gebruikt.

Eerder toonde TNO in praktijkproeven al aan dat colonnes auto’s automatisch kunnen rijden. Op een afgesloten deel van de A270, tussen Well en Eindhoven, communiceerden de voertuigen met elkaar en met systemen langs de weg.

De auto’s reden op korte afstand van elkaar en reageerden vrijwel direct op elkaar, waardoor de doorstroming op de weg verbeterde. De volgende stap in het onderzoek is test van de technologie met vrachtwagens.

Praktijkproeven

“In de sector transport en logistiek is de business case duidelijker en sneller te realiseren dan bij personenauto’s. Nu gaan we dit concept van autonoom en coöperatief rijden toepassen voor vrachtwagens”, aldus Daan de Cloe van TNO.

TNO wil met praktijkproeven aantonen dat trucks zonder chauffeur veilig zijn.  “De overheid moet toestemming geven om deze proeven op de openbare weg uit te voeren. De eerste tests zullen we op afgesloten weggedeelten doen, maar daarna willen we aantonen dat het principe ook veilig werkt in het dagelijks verkeer”, zegt de Cloe.

Om dit aan te tonen, lanceerde de organisatie het programma Automated Driving, waarin TNO samenwerkt met overheden, universiteiten en het bedrijfsleven. In eerste instantie richt het concept zich op Nederland, maar er werken ook al buitenlandse partners mee aan het project. In de toekomst wordt de technologie volgens de Cloe mogelijk een nieuw exportproduct.

Bekijk hier de video van TNO over de eerste demonstratie van onbemande personenauto's:

Bron: TNO | Foto: Edo Dijkgraaf via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit