Franse overheid geeft fietssubsidie

Franse overheid geeft fietssubsidie

25-06-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Franse overheid gaat werknemers betalen om de auto te laten staan. Personeel dat op de fiets naar het werk komt, krijgt een vergoeding van € 0,25 per kilometer.

Aan het programma doen inmiddels 20 bedrijven en 10.000 werknemers mee. De gemiddelde fietsafstand is 3,5 kilometer per ritje. Het woon-werkverkeer van de totale Franse beroepsbevolking is zo'n 800 miljoen kilometer per jaar.

Op de fiets naar het werk heeft volgens de Fransen meerdere voordelen: het bespaart brandstof, de luchtkwaliteit verbetert en het is goed voor de gezondheid. Het uiteindelijke doel is om forensen per fiets met 50 procent te verhogen. Dat wil zeggen dat ongeveer 5 procent van de Franse beroepsbevolking de auto laat staan.

 

Subsidie

 

Volgens het Franse ministerie van Verkeer is er niets vreemds aan het plan, omdat woon-werkverkeer met de auto of het openbaar vervoer ook subsidie krijgt. Het experiment duurt een half jaar. Als de proef slaagt, wil de Franse overheid die dit jaar nog uitbreiden.

De meeste Europese landen kennen belastingvoordelen of andere programma's om fietsen naar het werk te bevorderen. Nederland bestaat het Nationale Fietsplan, waarmee een werknemer tegen een gunstig tarief een fiets kan kopen. De Belastingdienst betaalt mee en de korting kan oplopen tot 52 procent van de aanschafprijs.

Bron: Reuters, het Franse ministerie van Verkeer, CleanTechnica | Foto: Michael Mandiberg via Flickr

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit