Japan legt duizenden euro's bij op waterstofauto

Japan legt duizenden euro's bij op waterstofauto

21-07-2014 11:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Japanners die het aandurven een Toyota met brandstofcel te kopen krijgen bijna € 15.000 korting. De overheid wil zo het gebruik van schone voertuigen stimuleren. 

“Dit is een nieuw tijdperk voor de auto”, zei premier Shinzo Abe vrijdag tijdens een bezoek aan een waterstoftankstation volgens persbureau Reuters.

De premier maakte testritten in brandstofcelauto’s, en kondigde aan ¥2 mln (€ 14.600) bij te leggen op de totale prijs van ¥7 mln (€ 51.100) voor een brandstofcelauto van Toyota. Met het stimuleringsprogramma wil Japan zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwen en de luchtvervuiling in de grote steden tegengaan.

 

Concurrentiestrijd

 

De nieuwe waterstofauto - nu nog genaamd ‘fuel cell vehicle’- van Toyota komt uit in 2015. De auto gaat de concurrentie aan elektrische auto’s zoals de Tesla Model S en de populaire Nissan Leaf. Ook autofabrikant Honda komt volgend jaar met een brandstofcelauto. Hyundai heeft al een model in serieproductie.

Hiermee lijkt een nieuwe concurrentiestrijd te zijn geboren: zowel tussen waterstofauto’s onderling, als concurrentie met elektrisch rijden. De overheid verwacht niet dat die strijd binnenkort gestreden is. Het bouwen van infrastructuur voor het tanken van waterstof kan nog jaren in beslag nemen.

 

Brandstofcel

 

Een brandstofcel werkt door waterstof en zuurstof te combineren, waarbij elektriciteit en water vrijkomen. Voordeel ten opzichte van een elektrische auto is de iets grotere actieradius. Ook hoeft de auto niet opgeladen te worden, hoewel deze wel weer moet worden bijgetankt.

Bron: Reuters | Foto: Nathanael Burton via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit