Flitsrenovatie Tesla-fabriek voor Model X

Flitsrenovatie Tesla-fabriek voor Model X

24-07-2014 12:04 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Elektrische autofabrikant Tesla Motors wil haar modellen S en X op dezelfde lopende band produceren. Een snelle renovatie maakt dat mogelijk. 

De renovatie van de fabriek in Fremont, Verenigde Staten begon deze week en duurt nog tot eind juli. Naast een herinrichting van de productielijn krijgt de fabriek er 25 robots bij, die zowel de huidige sedan Model S als de nieuwe SUV-kruising Model X kunnen maken. De twee modellen delen veel dezelfde onderdelen.

Het project kost ruim $ 100 mln. Het is volgens Tesla de grootste investering sinds het begin van de productie. Na de verbouwing produceert de fabriek in de Amerikaanse staat Californië 25 procent meer auto’s. De fabrikant maakt er ook de accu’s en elektromotoren voor haar wagens. Mogelijk wordt die productie later verplaatst naar een nog te bouwen gigafabriek. Dit megaproject kan de kosten van een elektrische auto flink drukken.

 

Leaf

 

De huidige Model S heeft ondertussen zijn plek op de elektrische automarkt gevonden. CEO Elon Musk liet eerder weten dit jaar 35.000 Model S auto’s te leveren, 56 procent meer dan vorig jaar. De luxe sedan van ongeveer € 69.000 is niet de meest verkochte elektrische auto, in 2013 was dat de Nissan Leaf. Sinds 2010 is de verkoop van elektrische auto’s elk jaar verdubbeld.

Het nieuwe Model X wordt dit jaar nog in productie genomen. De auto is een kruising tussen een SUV en een minivan en biedt ruimte aan zeven volwassenen. De prijs van de ruime wagen met omhoog klappende ‘valkenvleugel’-deuren is nog niet bekend. Na een aanbetaling van € 4.000,- kan alvast een exemplaar worden gereserveerd. Zonder vertragingen staat dan de eerste Model X voor de Europese klant in het najaar van 2015 op de stoep. In 2017 brengt Tesla een nieuw model gezinsauto op de markt, de Model 3.

Bron: Bloomberg | Foto: Maurizio Pesce via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit