Nederland krijgt eerste waterstofauto's

Nederland krijgt eerste waterstofauto's

11-08-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Koreaanse autofabrikant Hyundai levert in Nederland eind deze maand de eerste waterstofauto af. 

“Een auto met een brandstofcel is de meest milieuvriendelijke auto ter wereld", zegt directeur Hans Kwaad van Hyundai-importeur Greenib Car. Een brandstofcel werkt door waterstof en zuurstof te combineren, waarbij elektriciteit en water vrijkomen. De auto stoot alleen waterdamp uit. Een waterstofauto heeft een grotere actieradius dan de gemiddelde elektrische auto. Volgens Kwaad is brandstofceltechniek daardoor ook voor dagelijks gebruik geen droom meer.

De Hyundai ix35 FCEV verbruikt ongeveer 0,95 kilo waterstof per 100 kilometer. In de tank past 5,6 kilo, waarmee het bereik volgens Hyundai zo'n 594 kilometer is. De topsnelheid van de wagen is 160 kilometer per uur.

 

Introductie

 

De importeur van Hyundai heeft de introductie van de waterstofauto goed gepland. Begin september gaat het eerste openbare waterstoftankstation open, aan de A15 in Albrandswaard. In 2015 openen tankstations in onder meer Amsterdam, Arnhem en Eindhoven. Tanken duurt niet lang: gemiddeld vier minuten.

Voorlopig levert het bedrijf alleen aan bedrijven en overheidsinstanties. Vermoedelijk zijn de productiekosten pas na 2017 zoveel lager, dat de waterstofauto ook voor particulieren interessant is.

Met de introductie verslaat de Koreaanse autobouwer wel de Japanse concurrent Toyota, die ook aan een waterstofauto werkt. Hun model komt in april volgend jaar op de Japanse markt. De Europese en Amerikaanse introductie volgen in de zomer.

Bron: Hyundai, Telegraaf | Foto: Hyundai

 

 

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit