Nevada unaniem over wetswijzigingen Tesla

Nevada unaniem over wetswijzigingen Tesla

12-09-2014 12:57 | Door: Willemien Groot

Het parlement van de Amerikaanse staat Nevada heeft unaniem een pakket maatregelen aangenomen dat de weg vrijmaakt voor de komst van de gigafabriek van Tesla Motors.

Tesla krijgt over een periode van 20 jaar vrijstelling van BTW en hoeft gedurende tien jaar geen vennootschapsbelasting te betalen. Daarnaast krijgt de autobouwer acht jaar lang een forse korting op de elektriciteit die de fabriek nodig heeft. En Tesla mag zijn Model 3 rechtstreeks aan de consument verkopen. Het pakket is ondertekend door de gouverneur van de staat Nevada, Brian Sandoval.

De ongekende belastingvoordelen hebben een waarde van $ 1,25 mrd voor de komende 20 jaar. De hoogste bedrag ooit in de geschiedenis van Nevada. Tijdens de onderhandelingen ging Tesla nog uit van tenminste $ 500 mln belastingvoordeel. Een lokale krant heeft uitgerekend dat de autofabrikant de komende tien jaar belastingvrij kan werken. Tesla koos vorige week definitief voor de vestiging van zijn gigafabriek in Nevada, waar de accu's voor de Model 3 worden gemaakt. Met de bouw is een bedrag van $ 5 mrd gemoeid.

 

Verplichtingen

 

Om de komst van Tesla te financieren, is een aantal stimuleringsmaatregelen voor andere sectoren afgeschaft. Voor verzekeringsmaatschappijen die hun hoofdkantoor in Nevada vestigen, komt een einde aan belastingvoordelen ter waarde van $ 25 mln per jaar. Met ingang van 2016 gaat dat bedrag omlaag naar $ 5 mln per jaar. In 2021 is die maatregel helemaal afgeschaft. De filmindustrie levert de komende vier jaar $ 70 mln in.

Het parlement had weinig tijd nodig om de wetswijzigingen goed te keuren. Volgens een parlementslid is de komst van de gigafabriek de grootste gebeurtenis in de staat sinds de bouw van de Hoover Dam, in de jaren dertig.

De vestigingsvoorwaarden verplichten de autobouwer om de komende tien jaar $ 3,5 mrd in de staat zelf te spenderen. Tenminste de helft van de 9.000 directe banen die de bouw en de exploitatie van de fabriek oplevert, moet Tesla toewijzen aan de inwoners van Nevada.

Bron: Washington Post, USA Today | Foto: Tesla Motors

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit