Jaguar lanceert bolide van gerecycled aluminium

Jaguar lanceert bolide van gerecycled aluminium

16-09-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Luxe-autofabrikant Jaguar lanceert op de komende Parijse autoshow in oktober een model waarvan het aluminium grotendeels is gerecycled.

De Jaguar XE is het eerste model waarvoor een aluminium legering is gebruikt van voornamelijk gerecycled materiaal. Het zogenoemde RC 5754 is speciaal ontwikkeld voor de productie van de XE. De autofabrikant wil de legering ook in toekomstige modellen toepassen. In 2020 moet iedere nieuwe Jaguar voor 75 procent uit hergebruikte materialen bestaan.

De CO2-uitstoot van Jaguar/Landrover moet tegen die tijd met 25 procent zijn gedaald. De productie van aluminium is energie-intensief. Recycling levert een forse bijdrage aan de geplande emissiereducties.

 

Jong publiek

 

Tijdens de presentatie van de XE vorige week in Groot-Brittannië bleek dat de 5-deurs moet gaan concurreren met de BMW-3 serie en de Mercedes C-klasse. De XE is de goedkoopste uit het assortiment. Met een instapprijs van ongeveer €  34.000 wil het concern een jonger publiek met kinderen trekken.

De naar Jaguar-maatstaven lage prijs is mede het gevolg van de hergebruikte materialen. De carrosserie bestaat voor 75 procent uit aluminium en voor het overige uit staal. De CO2-uitstoot van de auto is ongeveer 99 gram per kilometer.

De nieuwe fabriekshal in South Staffordshire die de XE produceert, is voorzien van het grootste zonnedak van Groot-Brittannië. Daarmee is ongeveer 30 procent van de elektriciteitsbehoefte gedekt.

Bron: Jaguar, Muscat Daily | Foto: Jaguar

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit