Lufthansa vliegt op suiker

Lufthansa vliegt op suiker

19-09-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een toestel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft een vlucht gemaakt op een mix van kerosine en biobrandstof van rietsuiker.

De luchtvaartmaatschappij test sinds vorig jaar de biobrandstof Farnesene, gemaakt van gefermenteerde rietsuiker. Farnesene is ontwikkeld door de Franse oliemaatschappij Total Oil en de Amerikaanse biotechbedrijf Amyris.

De biobrandstof heeft, vanwege het gebruik van rietsuiker als grondstof, in april van dit jaar het certificaat Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB) gekregen. Vergeleken met kerosine is de CO2-uitstoot van Farnesene zo'n 80 procent lager.

De vlucht van deze week is het vervolg op het BurnFAIR-project van Lufthansa, waarin over een periode van zes maanden testvluchten zijn uitgevoerd. Het toestel vloog van Frankfurt naar de luchthaven Berlijn-Tegel. Het is de eerste vlucht in de Europese dienstregeling waarbij deze mix van biobrandstof is gebruikt. GOL Airlines, de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Brazilië, had op 30 juli dit jaar de primeur.

Lufthansa bekijkt ook de mogelijkheid om de olieproducerende plant Jatropha te exploiteren. Dit is een plant die in de tropen en subtropen voorkomt. Hiervoor heeft Lufthansa een overeenkomst getekend met de Duitse bio-energieconsultant JatroSolutions.

Bron: Lufthansa, Amyris, BiofuelsDigest | Foto: Ingrid Eulenfan, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit