Energieopslag met oude accu's van Renault

Energieopslag met oude accu's van Renault

22-09-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een consortium van Franse bedrijven, waaronder Renault en bouwmaatschappij Bouygues, heeft een laadstation gebouwd van afgedankte lithium-ion accu's. Een slimme en goedkope manier om accu's langer te gebruiken.

Een bedrijf waar tientallen werknemers elke ochtend hun elektrische auto aan de laadpaal leggen, zou in het slechtste geval een nieuwe infrastructuur moeten aanleggen om de pieken in het elektriciteitsverbruik op te vangen.

De energieopslagfaciliteit van de Eco2charge Group voorkomt een dergelijke drastische maatregel. Het laadstation is gemaakt van oude accu's uit de elektrische auto's van Renault. 's Nachts laadt dit rustig en zonder extreme pieken op en geeft de stroom gedurende de dag weer af aan het elektrische wagenpark. Het project met een budget van € 13 mln is inmiddels succesvol getest bij Bouygues en Renault.

 

Hergebruik

 

De Franse autofabrikant verkoopt elektrische auto's aan zijn klanten, maar blijft eigenaar van de accu's. In totaal zo'n 47.000 stuks. Als de accu's 25 procent van hun laadcapaciteit hebben verloren, zijn ze niet langer geschikt voor auto's. Als energieopslagsysteem kunnen ze nog jaren mee. Volgens Renault is de ontwikkeling van het laadstation een goedkope vorm energieopslag. De accu's zijn immers al afgeschreven.

Binnen een jaar kan het laadstation, dat ook geschikt is voor andere auto's dan Renault, de markt op, zegt Bouygues. De groep wil de opslagfaciliteit onder meer verkopen aan kantoren, universiteitscampuses en exploitanten van parkeerterreinen. Hoeveel het laadstation gaat kosten, is nog niet bekend.

Bron: Renault, Reuters | Foto: albertizeme, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit