Recordhoogte investeringen in elektrisch vervoer

Recordhoogte investeringen in elektrisch vervoer

24-07-2012 15:04 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het afgelopen jaar trok het bedrijfsleven ruim €51 mln uit voor elektrisch vervoer, een recordbedrag. In totaal werd er voor €1,2 mrd geïnvesteerd in milieuvriendelijke apparaten, gebouwen en vervoersmiddelen.

De cijfers zijn afkomstig uit het jaarverslag van de fiscale stimuleringsregelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil (Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen), om investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aan te moedigen.

Elektrische personenauto’s

Agentschap NL, de uitvoerder van MIA/Vamil, ontving in 2011 een dubbel aantal aanvragen voor milieuvriendelijk vervoer in vergelijking met 2010. Tachtig procent van deze aanvragen was voor een elektrische personenauto. Het aantal investeringen in oplaadpalen voor elektrisch vervoer is zelfs vervijfvoudigd.

Ook dit jaar blijft het aantal elektrische auto’s op de weg stijgen. Reden er eind 2011 nog 1700 elektrische auto’s rond, inmiddels zijn dat er 4000, meer dan twee keer zo veel. De ANWB verwacht dat er in 2015 zo’n 20.000 elektrische auto’s in Nederland zullen rondrijden, waarna elektrisch rijden zal aanslaan bij het grote publiek.

Andere investeringen

In totaal werd met behulp van MIA/Vamil voor €1,2 mrd geïnvesteerd in milieuvriendelijke producten. Van de investeringsaanvragen werd 97 procent gedaan door het midden- en kleinbedrijf. Bijna de helft van de aanvragen was afkomstig van de land- en tuinbouwsector. Hier werd bijvoorbeeld geïnvesteerd in grondstofbesparing. Ook werden er met steun van Mia/Vamil voor €200 mln aan duurzame bedrijfsgebouwen neergezet.

Bron: AgentschapNL en Trouw Foto: epSos.de

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit