Autodelen groeit in populariteit

Autodelen groeit in populariteit

08-10-2014 13:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlandse autogebruikers hebben het autodelen definitief ontdekt. In maart dit jaar telde Nederland 11.210 deelauto’s. Een groei van 113 procent ten opzichte van 2013.

Voor autodelers is het gebruik van een deelauto een bewuste keus, blijkt uit onderzoeken van CROW-KpVV en TNS-NIPO. Autodelers maken vaker gebruik van het openbaar vervoer en fietsen meer. Als zij een auto hebben, laten ze die vaker staan voor de korte afstanden.

Utrecht heeft de meeste deelauto’s per inwoner binnen de stadsgrenzen. Het aanbod in de grote steden is het grootst en hier vindt ook de meeste groei plaats. Inmiddels zijn in bijna iedere Nederlandse gemeente deelauto’s te vinden. Opvallend is dat autodelen vooral in dorpen en kleine kernen een goed alternatief is voor mensen die een auto nodig hebben. Die regio's zijn onrendabel voor klassieke autoverhuurders, terwijl autodelen wel haalbaar is.

De branche heeft drie toonaangevende spelers. SnappCar, voor de huur en verhuur van particuliere auto's, maakte het afgelopen jaar de grootste groei door. Het bedrijf heeft ook het grootste aanbod met 64 procent van alle deelauto’s. De flexibele autoverhuurder GreenWheels bestaat het langst en is de bekendste aanbieder. MyWheels verbindt zowel particulieren onderling en heeft eigen auto's voor de verhuur.

 

Goed imago

 

Ruim 70 procent van de Nederlanders heeft wel eens van autodelen gehoord en het imago is goed. Er zijn ruim 110.000 autodelers in Nederland. Eén op de vijf Nederlanders staat ervoor open en ook het gebruik neemt toe. Naar verwachting zet die groei de komende jaren door.

Door auto's met meerdere mensen te delen, daalt het bezit en het gebruik ervan. Dat draagt bij aan vermindering van de CO2-uitstoot en verlaagt de parkeerdruk in de grote steden. Door het gemak waarmee mensen een auto kunnen lenen, verhoogt het systeem de mobiliteit van mensen die geen eigen auto hebben.

In het onderzoek zijn initiatieven als Uber en BlablaCar niet meegenomen. Gebruikers rijden met de eigenaar van de auto mee, daarom is er sprake van carpoolen.

Bron: KPVV Dashboard | Foto: GreenWheels

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit