Chauffeurs autodeeldienst UberPOP beboet

Chauffeurs autodeeldienst UberPOP beboet

13-10-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vier chauffeurs die deelnemen aan de autodeeldienst UberPOP, zijn in Amsterdam opgepakt en krijgen hoge boetes. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport bekendgemaakt.

De ILT hield in Amsterdam met mystery guests verschillende controles. De chauffeurs krijgen een boete van maximaal € 4200. Bij een volgende overtreding kan die oplopen tot € 10.000.

UberPOP is een autodeeldienst voor particulieren, waarbij de chauffeurs beschikbaar zijn voor korte ritjes. Hun tarief is de helft lager dan bij een gewone taxicentrale. Gebruikers bestellen hun vervoer via een speciale app. Volgens eigenaar Uber, die ook een dienst aanbiedt voor professionele vervoerders, is er geen sprake van een taxidienst, maar van autodelen.

Afgelopen week was de dienst juist uitgebreid van een selecte groep gebruikers naar een service die voor iedereen toegankelijk is. Directeur Niek van Leeuwen van Uber Nederland heeft aangeboden in het uiterste geval de boetes van de aangehouden chauffeurs te betalen. Volgens het van oorsprong Amerikaanse bedrijf vermindert het initiatief het aantal auto's op de weg en daarmee de CO2-uitstoot.

 

Concurrentie

 

De taxibranche ziet deelnemers aan UberPOP als oneerlijke concurrenten, omdat de aanbieders van de goedkope ritten geen vergunning nodig hebben. De Inspectie oordeelde eveneens dat sprake is van een illegale vorm van taxivervoer. De ILT kondigde, toen de UberPOP in Amsterdam begon, al aan privé-chauffeurs  te zullen beboeten. Een woordvoerder spreekt in Het Parool van toeval dat de eerste controles plaatsvonden vlak nadat de dienst uitbreidde.

Uber heeft soortgelijke problemen in Duitsland. Het bedrijf kondigde dit weekend aan dat het in Berlijn en Hamburg de naam verandert in 'liftcentrale'.

Bron: RTLZ, Het Parool, Taz.de | Foto: Uber Amsterdam

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit