Universiteit en industrie bouwen nieuwe elektrische auto

Universiteit en industrie bouwen nieuwe elektrische auto

21-10-2014 11:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een aantrekkelijke elektrische auto voor een betaalbare prijs die veiligheid en comfort verschaft, gecombineerd met een redelijke actieradius. Dit was het doel van het Visio.M project.

De onderzoekers van de Technische Universiteit München (TUM) ontwikkelden de auto in samenwerking met specialisten uit de industrie. Zij onthullen de Visio.M deze week aan het publiek. Steeds meer mensen overwegen het aanschaffen van een elektrische auto, daarbij indien mogelijk met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen.

Met het Visio.M project onderzochten de autobouwers hoe een allround, goedkope en veilige elektrische auto eruit moet komen te zien. Het resultaat, na 2,5 jaar onderzoek en € 7,1 miljoen euro subsidie van het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek, is een kleine auto met nieuwe standaarden voor veiligheid en efficiëntie.

 

Betaalbaar

 

De Visio.M heeft een actieradius van ongeveer 160 kilometer en biedt ruimte aan twee personen inclusief bagage. De elektrische motor is voorzien van een 13.5 kilowattuur lithium-ion accu van 85 kilogram die in drie tot vier uur wordt opgeladen. De topsnelheid ligt op 120 kilometer per uur. Maar bovenal willen de onderzoekers dat de Visio.M betaalbaar is en leuk om in te rijden.

Professor Markus Lienkamp, voorzitter van het TUM Institute for Automotive, is optimistisch over de mogelijke interesse in de auto. “Met de Visio.M hebben we aangetoond dat het mogelijk is om een zeer lichte en tegelijk veilige auto te bouwen tegen kosten die waarschijnlijk lager liggen dan conventionele auto’s. Maar er is nog een lange weg te gaan voor serieproductie van de auto. Bijna alle componenten moeten worden aangepast aan de productie-eigenschappen van grote serieproducties.”

Bron: Phys.org | Foto: Florian Lehmann / TUM

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit