Italië verplicht bijmengen biobrandstof

Italië verplicht bijmengen biobrandstof

22-10-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Italië gaat als eerste land in Europa het bijmengen van tweede generatie biobrandstoffen wettelijk verplicht stellen voor auto's en vrachtwagens.

De nieuwe biobrandstoffen zijn gemaakt van landbouwafval en gewassen die groeien op arme grond. Die grondstoffen concurreren niet met de voedselproductie. De Italiaanse maatregel wordt gezien als een flinke steun in de rug voor de de opkomende biobrandstofindustrie.

De eerste commerciële installatie, die brandstof haalt uit stro en pijlriet, ging vorig jaar open. De fabriek produceert zo'n 75 miljoen liter bio-ethanol per jaar. De komende jaren komen er nog eens drie fabrieken bij.

De Italiaanse overheid stelt alle brandstofleveranciers van 2018 verplicht om 0,6 procent biobrandstof bij te mengen in benzine en diesel. Die hoeveelheid moet in 2022 zijn toegenomen tot 1 procent.

Met de maatregel neemt Italië binnen Europa het voortouw. Binnen de Unie heerst grote verdeeldheid over de introductie van biobrandstoffen, omdat die zouden concurreren met het gebruik van landbouwgrond. Het percentage tweede generatie biobrandstoffen voor de transportsector zou in 2020 2,5 procent moeten zijn, maar dat is verlaagd naar een niet-bindend percentage van 0,5 procent.

Bron: Sustainable Brands | Foto: Mejidori, via Wikipedia

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit