TNO: trolleybus interessant als schoon OV

TNO: trolleybus interessant als schoon OV

29-10-2014 11:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elektrische bussen via een trolleynetwerk zijn een interessante optie bij de invoering van schoon openbaar vervoer. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO. De Total Cost of Ownership voor dieselbussen blijft echter ook de komende jaren het laagst. 

TNO vergeleek in opdracht van de Europese transportorganisatie Civitas de onderlinge Total Cost of Ownership van bussen met een hybride aandrijving en met verschillende brandstofbronnen: fossiel, biobrandstof, elektriciteit en waterstof. Uit het onderzoek Clean buses for your city blijkt dat de kosten van schoon vervoer nog steeds hoger zijn. Ook op de langere termijn.

Elektrische bussen zijn in het nadeel door de beperkte actieradius en de dure accu's. Ook de komende tien jaar blijft het gebrek aan oplaadpunten en de dure infrastructuur voor snelladers in het nadeel van elektrisch OV, schrijft TNO.

Elektrisch busvervoer wordt wel financieel interessant als een gemeente al beschikt over een trolleynetwerk zoals Arnhem. De gemeente Amsterdam gaan overigens experimenteren met elektrische bussen die gebruik maken van de bovenleiding voor de tram om onderweg op te laden.

 

Dieselbussen

 

De bus op dieselbrandstof blijkt onder de streep het goedkoopst. Het vervoermiddel zorgt eveneens voor de meeste emissies. Al zijn die fors verminderd door strengere Europese normen, de zogeheten Euro 6-norm. Volgens TNO zijn stadsbussen volgens de Euro-6 norm veel schoner dan de oude dieselbussen. De uitstoot van stikstofoxiden en van fijnstof is zeer laag. De nieuwe dieselbussen zijn 85 tot 95 procent schoner dan de oude Euro-3 bussen.

Die strengere dieselnormen zorgen er ook voor dat het emissievoordeel dat aardgasbussen lange tijd genoten, is verminderd. De emissies van beide vervoermiddelen ontlopen elkaar niet veel meer. De Total Cost of Ownership voor aardgasbussen is echter nog steeds hoger.

 

Waterstof

 

De experimentele waterstofbussen zijn volgens TNO veelbelovend. De aanschafkosten zijn nog wel erg hoog. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt € 4 mln beschikbaar voor provincies die willen experimenteren met waterstof voor personenauto's en openbaar vervoer.

Bron: TNO, TTM Nieuws, OV Magazine | Foto: TNO

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit