Nieuw financieringsmodel voor elektrisch rijden

Nieuw financieringsmodel voor elektrisch rijden

05-11-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vergroening van een groot wagenpark brengt vaak hoge up-front kosten met zich mee. Dat het ook anders kan, bewijst een start-up uit Californië.

Elektrisch rijden verdient zichzelf na een aantal jaren terug. Toch zien overheden die willen overstappen op een elektrisch wagenpark vaak op tegen de eenmalige kosten voor de aanschaf. Het Amerikaanse bedrijf Vision Fleet zag daarin een parallel met de markt voor zonne-energie van een decennium geleden.

Die sector is sindsdien veel toegankelijker door energie-koopovereenkomsten (PPA's) en Energy Service Companies (ESCo's). In die constructies wordt de financiering uitgesmeerd over de levensduur van het product, waardoor het risico en de up-front kosten voor de koper meevallen.

 

Nieuw contractmodel

 

Vision Fleet wil op dezelfde manier elektrisch rijden bereikbaarder maken. De Clean Mile Solution is een contractmodel voor de publieke sector. De gebruiker betaalt voor de kosten van gebruik en wordt niet meteen eigenaar van de auto’s. “Overheden en overheidsbedrijven kunnen zo heel snel hun doelstellingen voor reductie van brandstofverbruik behalen”, zegt CEO Michael Brylawski van Vision Fleet in een interview met de website Greentechmedia.

Het eerste succes is er al voor de start-up. De Amerikaanse stad Indianapolis maakte vorige week bekend in 2016 van Vison Fleet 425 elektrische auto's en plu-in hybrides af te nemen. Het contract heeft een waarde van $ 32 mln en heeft een looptijd van zeven jaar. Het gemeentebestuur verwacht in die periode $ 8,7 mln te besparen en het brandstofverbruik met acht miljoen liter te verminderen.

Bron: Greentechmedia | foto: WSDOT, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit