Elektrische auto katapulteert zich naar recordtijd

Elektrische auto katapulteert zich naar recordtijd

05-11-2014 10:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De TU Delft moet weer aan de bak. De studenten zijn hun vorig jaar gevestigde acceleratierecord voor elektrische auto’s alweer kwijt.

Studenten van de ETH Zurich en Lucerne University of Applied Sciences and Arts claimen dat hun auto, Grimsel gedoopt, in 1,785 seconde optrekt naar 100 kilometer per uur. Het oude record stond op naam van de DUT12, gebouwd door studenten van de TU Delft. Zij hadden vorig jaar 2,134 seconde nodig om van 0 naar 100 kilometer per uur te accelereren.

De twee Zwitserse universiteiten werkten met dertig studenten ongeveer een jaar aan de ontwikkeling van de auto. De Grimsel is helemaal opgetrokken uit carbon en weegt slechts 168 kilo. De wielen worden aangedreven door vier elektromotoren, die ieder 50 pk leveren. Indrukwekkend is vooral het koppel, de draaikracht aan de wielen die belangrijk is voor de acceleratie. Deze bedraagt 1600 newtonmeter.

 

Productieauto's

 

Hoewel de opeenvolgende acceleratierecords al enige tijd stevig in handen zijn van unieke modellen die speciaal voor recordpogingen zijn gebouwd, komen de prestaties van productieauto’s steeds dichterbij. Tesla presenteerde vorige maand haar Model D, die in 3,2 seconde naar de 100 sprint. Porsche kwam dit jaar met de hybride 918 Spyder, die slechts 2,2 seconde nodig heeft en daarmee ook alle conventionele productieauto’s achter zich laat.

En dan is er nog de Amerikaan John Wayland, die met zijn omgebouwde Datsun 1200 hoge ogen gooit bij dragrace-evenementen. Net als het Zwitsere Grimselteam claimt hij met zijn ‘White Zombie’ in 1,8 seconde naar 100 kilometer per uur te kunnen optrekken.

Bekijk de recordpoging van de Zwitserse studenten op YouTube:

 

 Bron: ETH Zurich, Gizmag, Porsche, TU Delft, Plasmaboy Racing | foto: ETH Zurich

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit