Israël test futuristische monorail

Israël test futuristische monorail

19-11-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een supersnelle monorail boven de snelweg. Het idee klinkt futuristisch, maar in Israël wordt het werkelijkheid. Binnenkort begint de aanleg van een pilottraject. 

De Amerikaanse start-up Skytran is voor het nieuwe openbaar vervoersysteem een samenwerking aangegaan met Israel Aerospace Industries (IAI) en NASA. Op de IAI-campus in de Israëlisch stad Lod bouwt het consortium een testring van ongeveer 500 meter lang.

 

Wrijvingsloos dankzij magnetisme

 

In het Skytran-concept zijn tweepersoons capsules opgehangen aan een rail, zo’n 6 meter boven de grond. Dankzij magnetische levitatie schieten deze capsules vrijwel wrijvingsloos door de stad. Hierbij zijn snelheden mogelijk tot 240 kilometer per uur.

De infrastructuur zou ongeveer $ 9 mln per kilometer kosten. Skytran stelt daarmee direct te concurreren met de aanleg van een busbaan of tramrail. De lokale overheden zijn al enthousiast. Als de proef slaagt, is Tel Aviv in 2016 de eerste stad waar reizigers met de monorail de files kunnen ontwijken.

Bekijk een filmpje van Skytran op Vimeo:

http://vimeo.com/98497797

Bron: Linkis | Foto: Skytran

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit