Fastned houdt alleenrecht snellaadstations

Fastned houdt alleenrecht snellaadstations

10-12-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Gerechtshof heeft bevestigd dat elektriciteit geen brandstof is. De snellaadstations van Fastned houden daarmee op veel snelweglocaties het alleenrecht om elektriciteit te verkopen.

Eerder oordeelde de rechter al dat de traditionele pomphouders hun kans om op de concessies in te schrijven, hebben laten schieten. Het Gerechtshof bekrachtigt nu met haar vonnis dat bestaande benzinestations geen elektriciteit mogen verkopen.

 

Rechtszaak

 

Via een openbare inschrijving in 2012 verwierf Fastned concessies om snellaadstations te exploiteren. Op 201 van de 241 verzorgingsplaatsen langs de Nederlandse snelwegen verkreeg Fastned daarmee voor vijftien jaar het recht om elektriciteit te verkopen.

Na de voor Fastned succesvol verlopen inschrijving stapte de VPR, de vereniging voor Particuliere Rijkswegvergunninghouders van tankstations, naar de rechter. De pomphouders stelden dat elektriciteit voor elektrische auto’s niet wezenlijk anders is dan de benzine en diesel die ze al jaren verkopen.

Het Gerechtshof stelt nu definitief dat elektriciteit en brandstof geen inwisselbare energiedragers zijn. Het is voor Fastned een uitermate belangrijke uitspraak. De gewonnen concessies zijn het fundament onder het businessplan. Fastned opent in Nederland elke week een nieuw snellaadstation en gaat ook in Duitsland snellaadpunten exploiteren.

Bron: Fastned | Foto: Roos Korthals Altes, via Fastned

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit