Boeing en Cambridge testen hybride vliegtuig

Boeing en Cambridge testen hybride vliegtuig

02-01-2015 11:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vliegtuigbouwer Boeing en Cambridge University hebben een succesvolle testvlucht gemaakt met hun hybride vliegtuig.

Door de hybride aandrijving verbruikt het toestel 30 procent minder brandstof dan een vergelijkbaar vliegtuig met een conventionele motor. Boeing en Cambridge hebben bovendien een primeur. Het prototype is het eerste vliegtuig dat tijdens de vlucht zijn accu’s kan opladen.

De propeller van het vliegtuig wordt aangedreven door een elektromotor en een motor op normale brandstof. Tijdens het opstijgen werken de twee motoren samen om maximaal vermogen te leveren. Als het toestel zijn kruishoogte heeft bereikt, kan het de elektromotor op twee manieren gebruiken. Als schone aandrijving voor de propeller of als dynamo om de accu’s op te laden.

Sta-in-de-weg

Het testtoestel is gebaseerd op een commercieel verkrijgbaar vliegtuig. Academici van Cambridge hebben de aandrijving ontworpen en gebouwd. Boeing draagt financieel bij aan het project.

Sta-in-de-weg voor de ontwikkeling van hybride vliegtuigen was lange tijd het gewicht van de accu’s. Lithium-polymeer batterijen worden echter steeds lichter. Hybride vliegtuigen komen daarom mondjesmaat beschikbaar. De Britse start-up Faradair Aerospace zoekt financiering voor een hybride zespersoons vliegtuig. Ook Airbus werkt aan een hybride toestel.

Bekijk een filmpje over het vliegtuig van Cambridge University en Boeing op YouTube:

Bron: Cambridge University | foto: Cambridge University

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit