Smartscooter rijdt op verwisselbare accu

Smartscooter rijdt op verwisselbare accu

08-01-2015 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Na Tesla's primeur op de automarkt, introduceert Taiwanese start-up Gogoro nu de eerste scooter met verwisselbare accu's.

Onder de zitting van de Smartscooter bevinden zich twee handzame accupacks. Wanneer de accu’s leeg zijn, kunnen gebruikers ze inruilen bij een zogenaamd GoStation. Het verwisselen is binnen een minuut gebeurd. Hiermee elimineert Gogoro het probleem van lange laadtijden. Met volgeladen batterijen heeft de scooter een bereik van 95 kilometer.

Intelligent netwerk

De scooters en laadstations zijn aangesloten op een intelligent netwerk. Drukbezochte stations zullen continu in hoog tempo accu’s opladen. Minder drukke GoStations wachten tot ’s nachts met opladen om zo het netwerk te ontlasten.

Met een smartphone app kunnen scooterrijders een GoStation zoeken en tien minuten van tevoren batterijen reserveren. Betalen gebeurt via een abonnementsservice. Door de kostbare accu’s niet mee te verkopen, hoopt het bedrijf de scooter op de markt te brengen voor de prijs van een benzinemodel.

Investeren

Om succes te garanderen is volgens oprichters Horace Luke en Matt Taylor één GoStation per 1,5 kilometer nodig. Ze schatten de kosten op $ 10.000 per laadstation. Het tweetal hoopt dit jaar de eerste stad bereid te vinden om in het Gogoro-laadnetwerk te investeren.

De Gogoro-batterijen zijn ontworpen in samenwerking met Panasonic. Eerder hielp het Japanse technologiebedrijf al bij de ontwikkeling van de verwisselbare accu voor de Tesla Model S.

https://www.youtube.com/watch?v=2DG8h8fs8Jw

Bron: Gogoro | Foto en video: Gogoro

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit