Moller Maersk bouwt ‘Prius van de zee’

Moller Maersk bouwt ‘Prius van de zee’

09-08-2012 11:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Deense Moller Maersk, de grootste rederij ter wereld, ontwikkelt containerschepen die vooral efficiënt met brandstof zijn.

De aanleiding hiervoor is de strengere emissienorm van de scheepvaartindustrie en de stijgende brandstofprijzen. De energiezuinige schepen worden nu al de ‘Prius van de zeeën’ genoemd.

Efficiënt

“Transportschepen die nu in gebruik zijn, worden gebouwd met het oog op snelheid,” volgens Odin Kwon, vice-president van Zuid-Koreaanse scheepsvouwer Daewoo.

De schepen voor Maersk worden juist ontwikkeld om efficiënter te opereren bij zowel hoge als lage snelheden.

Daewoo bouwt twintig schepen voor Maersk die een afgeronde romp zullen hebben in tegenstelling tot de huidige schepen die een gestroomlijnde en V-vormige romp hebben. De nieuwe gevaarten zijn langzamer, maar hebben een groter oppervlak.

Hierdoor kunnen de transportschepen 16 procent meer containers vervoeren dan de huidige kleinere schepen.

Zuinig

In de nieuwe vaartuigen wordt daarnaast een zuinige motor geïnstalleerd, die te groot is voor huidige transportschepen.

Alles bij elkaar zal de ‘Prius van de zee’ tot 35 procent minder brandstof per container verbruiken dan schepen die nu varen tussen Azië en Europa. Bovendien zullen de schepen 50 procent minder CO2 uitstoten.

Minder uitstoot

De toenemende kosten hebben rederijen de laatste drie jaar al gedwongen om de snelheid van de schepen met gemiddeld 18 procent te verminderen. Een afname van 25 procent kan de CO2-uitstoot nog meer verlagen met meer dan 350 ton per schip per dag.

Daewoo bouwt momenteel het eerste schip met een prijskaartje van $183 mln (€148

mln). Vanaf volgend jaar gaat de verkoop van start en deze zal lopen tot de eerste helft van 2015.

Bron: Bloomberg

Foto: Tim

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit