Octopus inspireert snelste onderwaterrobot ooit

Octopus inspireert snelste onderwaterrobot ooit

10-02-2015 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een 3D-geprinte octopusrobot accelereert van 0 tot 100 kilometer per uur in 1 seconde. Onder water en zonder brandstof. Ook op grote schaal behoudt de robot zijn snelheid.

Dat hebben onderzoekers aan de University of Southampton bekend gemaakt. Ze werkten samen met onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology en Singapore-MIT Alliance for Research and Technology. Met de ontdekking heeft het onderzoeksteam een primeur. Volgens de University of Southampton is het de snelste acceleratie ooit bereikt door een onderwatervoertuig.

De onderzoekers lieten zich inspireren door de octopus. Het prototype bestaat uit een gestroomlijnd 3D-geprint skelet van 30 centimeter. Een elastische schelp omsluit het skelet. Door de schelp te vullen met water, kan de robot zichzelf met hoge snelheid lanceren. Het elastische omhulsel stuwt het water met grote kracht naar buiten, vergelijkbaar met ontsnappende lucht uit een ballon.

Volgens berekeningen van de wetenschappers zou een groter formaat de acceleratiesnelheid verbeteren. Daarmee biedt de techniek kansen voor het ontwikkelen van snelle, efficiënte, goed manoeuvreerbare onderwatervoertuigen. Volgens de onderzoekers biedt de studie ook verder inzicht in het omgaan met weerstand. Dit kan van pas komen in industrieën als de luchtvaart.

https://www.youtube.com/watch?v=05dVbuRiqvI

Bron: University of Southampton | Foto: University of Southampton & Angell Williams, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl) | Video: University of Southampton

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit