Naar Texel met veerboot op aardgas

Naar Texel met veerboot op aardgas

09-02-2015 19:00 | Door: Erik Verheggen

Texels Eigen Stoomboot Onderneming neemt volgend jaar de eerste Europese veerboot op CNG in gebruik. CNG Net bouwt en exploiteert het CNG-bunkerstation op het waddeneiland.

Teso en CNG Net hebben daarvoor een overeenkomst getekend. Veerboot Texelstroom wordt nu gebouwd en maakt eind 2015 de eerste proefvaart. CNG, compressed natural gas, is een brandstof die al jaren gemeengoed is in het openbaar vervoer op de weg. Teso past de bewezen techniek nu ook op het water toe.

“Steeds meer schepen varen al op vloeibaar aardgas”, zegt directeur Cees de Waal van Teso in een persbericht. “Wij kiezen bewust voor CNG vanwege de duurzame eigenschappen en de beschikbaarheid.”

Aardgasnetwerk

CNG Net legt voor het project een gasleiding aan van zeven kilometer. Door aan te sluiten op het aardgasnetwerk zijn er geen tankwagens nodig die de brandstof naar het eiland brengen, zoals met LNG wel het geval is.

“Daarnaast wordt met CNG de deur opengezet om op termijn over te kunnen schakelen op groen gas. Zo verbeteren wij niet alleen de luchtkwaliteit, maar geven wij ook invulling onze duurzaamheidsdoelstelling voor CO2-verlaging”, zegt De Waal.

Zonnepanelen

CNG is voor Teso niet de enige manier om de veerdienst te verduurzamen. De Texelstroom krijgt 700 vierkante meter zonnepanelen op het bovendek en accu’s voor energieopslag.

CNG Net neemt de volledige engineering, bouw en exploitatie van het CNG Bunkerstation op zich en werkt in de vergunning- en realisatiefase nauw samen met Rijkswaterstaat, de gemeente Texel en Liander, dat de aanleg van de gasleiding voor zijn rekening neemt.

Bron: Teso | foto: Teso, afbeelding gerealiseerd door Vripack

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit