Toyota en Citroën bouwen de zuinigste auto's

Toyota en Citroën bouwen de zuinigste auto's

12-02-2015 17:37 | Door: Willemien Groot

De ANWB en Natuur & Milieu hebben de Toyota Yaris Full Hybrid uitgeroepen tot de zuinigste benzineauto op de markt. Ook in het middensegment voert de Japanse autobouwer de ranglijst aan.

De rangschikking is gebaseerd op de CO2-uitstoot, brandstoftype en grootte. In de categorie benzine en diesel is een onderverdeling gemaakt in kleine, middelgrote en grote wagens. In de drie categorieën voor benzineauto's is Toyota de best presterende autobouwer met eerste plaatsen voor zowel Toyota als het luxemerk Lexus. In de categorie diesel staat het Franse automerk Citroen in alle categorieën bovenaan.

Benzineauto's

Met een praktijkverbruik van 1 op 20,2 is de vernieuwde Toyota Yaris Full Hybrid winnaar in de categorie ‘benzine klein’. Deze auto heeft in 2015 nog een bijtelling van 14 procent. Op de tweede plaats staat de Suzuki Celerio, met een praktijkverbruik van 1 op 18,4. Deze auto is wel de helft goedkoper dan de Toyota.

In de klasse ‘benzine middelgroot’ staat de grotere Toyota Auris TS Hybrid Lease bovenaan. De wagen deelt de eerste plaats met de Lexus CT 200h uit de luxedivisie van de Japanse autobouwer. In deze klasse hebben de Toyota en de Lexus beide een CO2-uitstoot van 82 gram per kilometer. De Toyota Auris is net iets minder zuinig met een gemiddeld verbruik van 1 op 18,7. De Lexus haalt 1 op 18,8. Ook de derde en de vierde plaats zijn voor Toyota met de Prius Comfort en de Prius Aspiration.

Ook bij de grote wagens staat Lexus op de eerste plaats, in de top 10 voor de categorie ‘benzine groot’. De Lexus IS 300h moet die toppositie delen met de Ford Mondeo HEV. Beide wagens hebben een CO2-uitstoot van 99 gram per kilometer. De Ford rijdt aanzienlijk zuiniger met een praktijkverbruik van 1 op 18,6 kilometer. De Lexus haalt 1 op 15,9.

Dieselauto's

In de top 10 voor zuinige kleine dieselauto's staat de Citroën C3 vanuit het niets op de eerste plaats. Het brandstofverbruik is volgens de ANWB 1 op 21,3. In het middensegment is de Citroën C4 Cactus de best presterende wagen. De dieselwagen Citroën DS5 Hybrid4 presteert het beste in de top 10 voor 'diesel groot'.

Het vastgestelde brandstofverbruik van alle auto's in de ranglijsten is veel hoger dan de fabrikanten in de specificaties noemen. De ANWB en Natuur & Milieu gaan uit van het praktijkverbruik. De organisaties stellen elk kwartaal een ranglijst op van de zuinigste benzine- en dieselauto’s die op de Nederlandse markt te koop zijn.

Bron: ANWB, Toyota, Lexus | Foto: Toyota

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit