Automarkt van de toekomst nu al game over?

Automarkt van de toekomst nu al game over?

19-02-2015 11:41 | Door: Erik Verheggen

De inmenging van Apple zet de toekomstige elektrische automarkt op zijn kop. Partijen vechten elkaar de tent uit om goed personeel.

Apple is volgens de Wall Street Journal bezig met zijn Titan, een elektrisch minibusje. Langzaam wordt duidelijk hoe de technologiegigant die nieuwe markt wil aanboren.

Apple blijkt al sinds de zomer van 2014 personeel weg te kapen bij het bedrijf A123 Systems, dat accu’s voor elektrische auto’s ontwikkelt. Persbureau Reuters meldt dat A123 Systems de agressieve praktijken van Apple niet pikt en een rechtszaak heeft aangespannen. Apple zou met de nieuwe medewerkers een eigen accudivisie willen opzetten.

Tesla

Tegelijkertijd trekt die andere producent van elektrische auto’s, Tesla Motors, hard aan het personeel van Apple. Het bedrijf van CEO Elon Musk zou al 150 hooggeplaatste Apple-werknemers hebben overgenomen. Apple op zijn beurt lokt medewerkers van Tesla weg met bonussen van $ 250.000 en 60 procent meer salaris.

Ondertussen voorziet angel investeerder Jason Calacanis dat een andere overname de strijd om goed personeel in 2016 nog zal overschaduwen. De investeerder, die al meer dan zestig start-ups financierde, waaronder Uber, verwacht dat Apple volgend jaar Tesla overneemt voor ongeveer $ 75 mrd.

Game over

“Geen enkel bedrijf kan Tesla nog inhalen”, schrijft Calacanis op zijn blog. “Het is nu al game-over voor de concurrentie.” De prominente investeerder ziet de inhaalslag van Apple als een onrealistische poging om de automarkt te betreden. Het is volgens hem aannemelijk dat het technologieconcern uiteindelijk Tesla overneemt. “Omdat niemand anders dat kan.”

Bron: Reuters, Wall Street Journal | foto: Steve Jurvetson, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit