Scheepvaart in lastig vaarwater door EU milieuregels

Scheepvaart in lastig vaarwater door EU milieuregels

22-08-2012 14:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Aangescherpte milieuregels van de EU vragen flinke investeringen van de Europese scheepvaart. Een slecht moment, want het water staat tot aan de lippen.

Volgens de nieuwe Europese regelgeving mag de zwavelconcentratie van scheepsbrandstof in bepaalde zones zoals de Baltische Zee, de Noordzee en het Kanaal niet hoger zijn dan 0,1 procent. In andere Europese wateren mag er 0,5 procent zwavel in de brandstof zitten.

Overstap

De brandstofolie die de meeste schepen op dit moment gebruiken bevat 1 tot 3,5 procent zwavel. De snelste oplossing zou zijn om over te stappen op schonere diesel, maar deze is €284 per ton duurder dan de huidige brandstof.

Daarnaast kampt Europa met een tekort aan schone diesel voor de scheepvaart en de oude raffinaderijen kunnen niet meer diesel produceren zonder een investering van minstens €400 mln te doen.

Gebruik van uitlaatfilters

Een andere oplossing is het gebruikmaken van uitlaatfilters om te voorkomen dat de schadelijke zwavel in het milieu terecht komt. De zwavelgassen worden omgezet in neutrale sulfaten die in de zee gedumpt kunnen worden. Uitlaatfilters variëren in prijs, afhankelijk van de grootte van de motor.

Het wordt hoe dan ook een grote investering voor de industrie, die op dit moment al lijdt onder een lage Europese vraag en een overcapaciteit. Hierdoor zijn de vrachtprijzen gestegen, waardoor exploitanten en raffinaderijen onder steeds hogere druk komen te staan.

De enige manier

Lindsay Sword, analist bij onderzoeksbureau Wood Mackenzie denkt dat filters desalniettemin de standaard zullen worden op schepen. “Het is nog geen bewezen en veel gebruikte technologie, maar we zien niet in hoe de globale scheepvaart op een andere manier kan overleven.”

De eerste systemen worden nu in gebruik genomen. De Engelse uitlaatfilterproducent Hamsworthy en het Zweedse Alfa Laval hebben dit jaar hun eerste systemen verkocht.

Bron: Euractiv

Foto: Junior Henry

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit