Hoe de elektrische derny de wielersport opschudt

Hoe de elektrische derny de wielersport opschudt

23-02-2015 13:57 | Door: Erik Verheggen

Pruttelende brommers en hallen die blauw zien van de uitlaatgassen horen al decennia bij het baanwielrennen. Aan die traditie kwam tijdens de wereldkampioenschappen van afgelopen weekend een einde.

Het Velodroom van Saint-Quentin-en-Yvelines, vlak bij Parijs, had een primeur. Voor het eerst tijdens een groot kampioenschap kwamen er elektrische derny’s in de baan. De elektrische brommers worden gebruikt als gangmaker voor de wielrenners bij het onderdeel ‘keirin’.

Conventionele derny’s deden in 1938 hun intrede in het baanwielrennen. Het Franse ontwerp van de brommertjes is sindsdien niet veranderd.

 

Elmoto

 

De nieuwe interpretatie van de voorrijder komt van het Duitse Elmoto. Dit bedrijf bouwt elektrische fietsen die hoge snelheden kunnen bereiken. Dat is maar goed ook, want in het baanwielrennen zijn snelheden tot 80 kilometer per uur niet ongebruikelijk.

De internationale wielerbond UCI probeert met de nieuwe derny’s te laten zien hoe de koepelorganisatie duurzaamheid aan het doorvoeren is in zijn activiteiten. Sportbonden zoeken naar manieren om te verduurzamen op aandringen van het Internationaal Olympisch Comité. Het IOC heeft zijn doelstellingen daarvoor vastgelegd in de Agenda 2020.

Bekijk een filmpje over de nieuwe elektrische derny op YouTube:

http://youtu.be/fgiltH4U_Xs

Bron: UCI, Elmoto | foto: Flowizm ..., creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit