Elektrische speedboot perst ook laatste drup uit accu

Hybride boot

24-02-2015 13:00 | Door: Erik Verheggen

Het Zweedse Candela komt volgend jaar met een elektrische draagvleugel-speedboot. Met een hoge topsnelheid en een grote reikwijdte, spreken de makers van ‘waarschijnlijk een revolutie’. 

De eerste bestellingen stromen binnen bij de start-up. De speedboot heeft een topsnelheid van 40 knopen. De accu gaat drie uur mee bij een snelheid van 25 knopen. Om dat te bereiken, heeft het bedrijf systematisch alle efficiëntieverliezen in kaart gebracht en aangepakt.

Zo ontwierpen de Zweden een draagvleugelromp die bij golven van 1 meter hoog nog steeds geruisloos door het water snijdt. Ook de aandrijflijn zou tot 75 procent efficiënter zijn dan die van andere speedboten.

Candela heeft voor zijn ideevorming goed naar Tesla gekeken. “Tesla heeft twee dingen heel goed gedaan”, schrijft het bedrijf op zijn website. “Het eerste is dat het bedrijf de beste accu's gebruikt. Het tweede is dat ze zich met hun elektrische auto richten op welvarende kopers, en niet op de geitenwollensokkengemeenschap.”

Bron: Candela | foto: Candela

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit