Plan voor testcentrum zelfrijdende auto's in Lelystad

Zelfrijdende auto

24-02-2015 18:15 | Door: Willemien Groot

Het Spaanse Applus Idiada plant een internationaal testcentrum in Lelystad voor zelfrijdende auto's. Het bedrijf werkt daarin samen met gebiedsontwikkelaar Omala. 

Omala ontwikkelt het bedrijventerrein Airport Garden City tussen Amsterdam en Lelystad Airport. Applus Idiada is gespecialiseerd in het ontwerpen voor de auto-industrie. Daarnaast bouwt het bedrijf testfaciliteiten. Het concern zocht naar een centraal gelegen testlocatie in West-Europa en kwam uit in Flevoland. Applus zou de eploitatie van het testcentrum voor zijn rekening willen nemen.

 

Brede steun

 

Bijzonder aan de opzet van het plan is dat de proeven met zelfrijdende auto's niet plaatsvinden op een afgesloten terrein, maar onderdeel zijn van werkverkeer. De zelfrijdende auto's mengen zich tussen de verkeersbewegingen van het bedrijventerrein en de directe omgeving. Zo kan Applus de auto's testen in een stedelijke omgeving met tweerichtingsverkeer.

Het voorstel kan rekenen op steun van minister Melanie Schulz van Haegen. De minister ziet grote mogelijkheden voor het testcentrum. Eerder kondigde de minister al aan dat Nederland een leidende rol wil spelen in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s., Volgens de bewindsvrouw is Nederland de perfecte proeftuin door het fijnmazige wegennet en de aanwezigheid van diverse kenniscentra.

Ook gedeputeerde Jaap Lodders van de provincie Flevoland omarmt het plan. Volgens hem behoort Flevoland tot de innovatieve regio’s in Europa. Bovendien brengt het geplande centrum opleidingen en werkgelegenheid met zich mee.

Bron: Provincie Flevoland | Foto: Steve Jurvetson, via Wikimedia Commons (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl) 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit