Australiërs onthullen eerste 3D-geprinte straalmotor

3D printer

27-02-2015 10:49 | Door: Willemien Groot

Australische wetenschappers hebben de eerste 3D-geprinte straalmotor onthuld. De doorbraak kan de vliegtuigindustrie totaal veranderen.

De Franse vliegtuigbouwer Safran leverde een oude, nog werkende vliegtuigmotor om te gebruiken als model. De motoren zijn geprint met metaalpoeder dat op een plaat werd gespoten. Een laser zorgde op basis van de tekeningen voor de juiste vorm en afmetingen. Het printproces heeft meer dan een jaar geduurd.

"Dit was onze kans om te laten zien wat we kunnen", zei hoogleraar Xinhua Wu, directeur van het Monash Centre for Additive Manufacturing, bij de presentatie van de motoren.

 

Internationale belangstelling

 

De onderzoekers van de Monash University werkten in het baanbrekende project samen met het Australische onderzoeksinstituut CSIRO en de Deakin University in Melbourne. Het team printte twee motoren. Een daarvan is tentoongesteld op de internationale luchtvaartshow in de provincie Victoria. De tweede motor staat bij Safran in Toulouse.

De Australische wetenschappers verslaan de Amerikaanse motorbouwer Pratt & Whitney, die eerder deze maand aankondigde 3D-geprinte vliegtuigmotoren te onderzoeken. De luchtvaartindustrie volgt de ontwikkelingen met grote interesse. Geprinte onderdelen zijn veel lichter en goedkoper.

Bekijk het filmpje van de Monash University:

 

 Bron: Monash University | Foto: Monash University

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit