Beijing geeft bezitters schone auto's extra voordelen

Fietsen

27-02-2015 11:37 | Door: Willemien Groot

Het stadsbestuur van Beijing gaat inwoners die een schone auto kopen, extra voordelen geven. Ze maken meer kans op een kenteken en krijgen korting op tolwegen en parkeergeld.

De Chinese hoofdstad kampt met een overbelast wegennet en luchtvervuiling die een gevaar vormt voor de volksgezondheid. In een poging het autobezit aan banden te leggen, moeten kopers van een nieuwe auto meedoen aan een loterij voor een kenteken. De hoofdstad telt 5,5 miljoen geregistreerde auto's.

In 2015 is de kans op een kenteken voor een benzine- of dieselwagen verlaagd. Het quotum voor auto's op hernieuwbare energie, zoals China de schone auto's noemt, is verdubbeld. Dit jaar zijn 20.000 kentekens beschikbaar, tegen 10.000 vorig jaar. Dat meldt de Beijing Times. Schone auto's zijn alle elektrische auto's, plug-in hybrides en auto's op waterstof of biobrandstof.

De komende maanden volgen nieuwe maatregelen. Waaronder een verlaging van tolheffingen en parkeergelden voor schone autobezitters.

Weinig belangstelling

Desondanks is de belangstelling van de Chinese consument nog steeds gering. Bij de eerste veiling van het jaar deden slechts 2100 bezitters van een schone auto mee. Chinezen zijn nog huiverig voor de nieuwe technologie. De auto's zijn duur en consumenten denken dat ze minder mobiel zijn. Vooral door een gebrek aan infrastructuur.

Elektrische autobouwer Tesla beschouwt de Chinese markt als de markt waar grote groei mogelijk is. Tesla bouwt 400 laadstations en snellaadstations in China. CEO Elon Musk verwacht binnen drie tot vier jaar de elektrische auto's ook in het land zelf te bouwen. Ook BMW en Volkswagen hebben hoge verwachtingen. China kan in potentie uitgroeien tot de grootste afnemer van elektrisch vervoer.

Bron: Beijing Times, ECNS | Foto: Bridget Coila, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit