Haalt Noorwegen Nederland in met duurzaam wagenpark?

Schone auto's

04-03-2015 14:58 | Door: Thijs ten Brinck

Nieuw verkochte auto’s waren in Nederland voor het tweede jaar op rij gemiddeld het schoonst van Europa. Noorwegen klopt echter nadrukkelijk aan de deur.

De auto’s die afgelopen jaar in Nederland op kenteken zijn gezet, stoten gemiddeld 106,8 gram CO2 per kilometer uit. Daarmee voert Nederland voor het tweede jaar op rij de ranglijst aan. Met een daling van slechts 2,1 gram per kilometer boekte ons land echter wel de geringste winst.

Noorwegen maakte ondertussen een enorme sprong. Dankzij nieuwe stimuleringsmaatregelen voor elektrische auto’s daalde de gemiddelde uitstoot in het Scandinavische land met liefst 12,8 gram per kilometer. Met net iets meer dan 110 gram CO2-uitstoot per gereden kilometer staat Noorwegen nu op de vierde plek.

Onderzoeksbureau Jato Dynamics vergeleek de fabriekswaarden van alle auto’s die in 2014 in 23 Europese landen verkocht zijn. Uit de cijfers bleek verder dat de verkochte auto's van Renault in 2014 gemiddeld gezien het schoonste waren.

Bron: Automotive Management | Foto: Raphael Desrosiers, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfleven)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit