Miljarden-inkoopkracht spoor dwingt duurzaamheid af

Railsponsible

05-03-2015 11:29 | Door: Willemien Groot

NS en vier Europese spoorwegbedrijven en leveranciers gaan samenwerken in de duurzame inkoop van goederen. Railsponsible moet de spoorsector verder verduurzamen.

Behalve NS hebben de spoorwegbedrijven Deutsche Bahn en het Franse SNCF zich aangesloten bij Railsponsible. De betrokken leveranciers zijn treinenbouwers Alstom en Bombardier.

De samenwerking moet de duurzame inkoopkracht versterken. "Met de gezamenlijke inkoop van groene stroom hebben we in Nederland al laten zien dat je als sector een groot verschil kunt maken", zegt Michiel van Roozendaal, binnen NS verantwoordelijk voor duurzaam ondernemen en lid van het Executive Comittee. "We willen dit ook sectorbreed en internationaal gaan doen. De lancering van Railsponsible is de eerste stap." NS kondigde begin dit jaar aan flinke stappen te willen zetten in de verduurzaming van de hele spoorketen.

 

Prikkels

 

Binnen het initiatief gebruiken alle partijen dezelfde assessment-tool van EcoVadis om toeleveranciers te beoordelen op duurzaamheid. Die aanpak is volgens NS traceerbaar en het meest efficiënt. NS heeft al veertig toeleveranciers gevraagd de assessment in te vullen, 38 bedrijven gaven daarop een respons. Het Nederlandse spoorbedrijf voert gesprekken met die bedrijven om te kijken hoe ze hun beleid kunnen verduurzamen. Per jaar koopt het bedrijf voor € 1 mrd tot € 1,5 mrd in bij toeleveranciers.

Leveranciers vullen slechts een keer de assessment in. Bovendien krijgen alle bedrijven eenzelfde beoordeling van hun prestaties. De vijf bedrijven verwachten dat de hele sector de juiste prikkels krijgt om steeds beter te presteren op duurzaamheidscriteria. Daaronder valt niet alleen milieu-impact van de productie, maar ook het sociale beleid van een onderneming.

Reizen met de trein is al duurzamer dan met de auto, zegt NS. Een treinreis is 75 procent schoner dan hetzelfde traject met de auto. Door de verduurzaming te verbreden naar inkoop, moet de milieu-impact van de spoorsector nog verder toenemen.

Bron: NS | Foto: NS

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit