Motorfiets TU Eindhoven rijdt 380 kilometer op een accu

Autoband

06-03-2015 11:30 | Door: Erik Verheggen

Studenten van Team Storm Eindhoven bouwen een motorfiets met een reikwijdte van 380 kilometer. Uitdaging is vooral de beperkte ruimte voor accu’s.

De dertig studenten van de TU Eindhoven hebben het design voor de motor donderdag onthuld. De tweewieler is ontworpen als toermotorfiets voor de lange afstand. De motor krijgt, behalve een grote actieradius, ook aardig wat pit. Minimaal twee uur lang 130 kilometer per uur kunnen rijden, was een belangrijk uitgangspunt.

De motor heeft 24 accu’s van 8 kilo per stuk. Het zijn losse componenten, die gemakkelijk verwisselbaar zijn. Opladen met een stekker kan ook. Door een slimme overbrenging accelereert de motor binnen 5 seconden vanuit stilstand naar 100 kiloneter per uur. Storm heeft bij hoge snelheden nog steeds een maximale efficiëntie van 95 procent.

Uitdaging bij het ontwerp was de beperkte ruimte aan boord. Bovendien moet een motorfiets altijd symmetrisch zijn en achterwielaandrijving hebben. Gevolg is dat alle accu’s in het midden van de motor geplaatst moeten worden.

Storm wil de motor in 2016 de weg op brengen. Na goedkeuring door de RDW volgt een wereldreis. Doel is deelname aan de 80 Day Race. Verschillende teams gaan de strijd met elkaar aan in een reis rond de wereld zonder fossiele brandstoffen. Storm is tot nu toe de enige bevestigde deelnemer.

Bekijk filmpjes over Storm op YouTube:

http://youtu.be/o1OumV7mp90

http://youtu.be/hMrl7paRvDk

Bron: Storm Eindhoven, Cursor | foto: Storm

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit