Hoe aluminium bussen Helsinki's CO2-uitstoot verlagen

Bus

09-03-2015 10:57 | Door: Laura Fransen

Helsinki Region Transport start een proef met twaalf elektrische, aluminium bussen. De CO2-neutrale bussen zijn lichtgewicht, recyclebaar en binnen 10 minuten opgeladen.

Openbaar vervoersbedrijf Helsinki Region Transport (HSL) koopt de bussen van de Finse start-up Linkker. De aankoop is onderdeel van een vierjarig project voor CO2-neutraal busvervoer in de Finse hoofdstad. De eerste bussen zullen eind deze zomer rondrijden.

Het frame van de bussen is compleet van aluminium. Ze zijn 3.000 kilogram lichter dan reguliere stalen constructies. “Het lichte gewicht maakt de bussen extreem energie-efficiënt”, zegt Linkker-directeur Kimmo Erkilla in een persbericht. De aluminium onderdelen kunnen aan het einde van de levensduur gerecycled worden.

Voor het opladen kunnen de bussen terecht bij 200 kilowatt-oplaadpunten van Linkker. Deze laden de accu binnen tien minuten vol. Dankzij de korte oplaadtijd kan HSL de bussen 24 uur per dag inzetten.

 

CO2-uitstoot

 

HSL heeft de doelstelling om zijn CO2-uitstoot de komende tien jaar met 90 procent te reduceren. Om dit te bereiken gaat het bedrijf naast elektrische bussen ook biogas inzetten.

Voor de proef werkt HSL samen met onderzoeksinstituut VTT Technical Research Centre of Finland. De initiatiefnemers hopen de elektrische bus ook bij regionale Finse busbedrijven aan de man te brengen.

Bron: Clean Technica, Linkker, HSL | Foto: IK's World Trip, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit