Delft en Twente opnieuw in strijd om snelste zonnewagen

Nuon Solar

20-03-2015 07:45 | Door: Thijs ten Brinck

De solarteams van de Universiteit Twente en de TU Delft zijn begonnen met de bouw van de nieuwe zonnewagens voor de World Solar Challenge 2015. Wie wint dit jaar?

Het Nuon Solarteam van de TU Delft presenteerde wel het team, maar houdt de auto nog even geheim. Delft doet heel geheimzinnig over het ontwerp van de nieuwe zonnewagen. Het team wil de concurrentie zolang mogelijk in het ongewisse laten.

De TU Delft doet voor de achtste keer mee aan de tweejaarlijkse World Solar Challenge. In 2013 pakte Delft de winst, de vijfde keer in de geschiedenis van de wedstrijd.

“Wij willen laten zien dat een klein land als Nederland groot is in innovatie”, zegt Mark Hupkens, teamcaptain van het Nuon Solar Team. “Met onze technische kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen wil het Nuon Solar Team opnieuw de wereldtitel winnen. Vandaag is daarvoor de eerste stap gezet; geweldig!”

Asymmetrie

Het Solarteam van de Universiteit Twente presenteerde de auto een week eerder. Het studententeam maakte geen geheim van zijn nieuwe ontwerp en toonde direct een schaalmodel. De cockpit blijkt verplaatst naar de rechterkant van de wagen. De asymmetrische opstelling geeft minder schaduw en een hogere opbrengst voor de zonnepanelen. In de Twentse zonnewagen van 2013 zat de bestuurder nog precies in het midden.

De stroomlijn van de wagen is ten opzichte van de eerdere versie ook geoptimaliseerd. De weerstand van de gehele auto is nu net zo groot als de ‘zijspiegel van een Ford Transit’.

De zonnerace gaat dit jaar op 18 oktober 2015 van start. Dan verschijnt waarschijnlijk ook een team van de TU Eindhoven aan de start. De zonneauto van de Eindhovenaren is nog niet gepresenteerd. De Stella, waarmee Eindhoven in de vorige editie de cruiserklasse won, kreeg recent een 'Oscar' voor 's werelds beste innovatie.

Bekijk een filmpje over de presentatie van de Twentse zonneauto:

Bron: TU Delft, Solarteam Twente | Foto: Nuon Solar Team, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit