Primeur met motoronderdeel van plastic

Motorblok plastic cylinder

07-04-2015 10:00 | Door: Willemien Groot

Op het gewicht van de automotor valt veel winst te behalen. Onderzoekers aan het Duitse Fraunhofer Institute hebben een cilinderbehuizing gebouwd van plastic-composiet. 

De behuizing weegt 20 procent minder en kost evenveel als de aluminium variant. Het ontwerp is afkomstig van de projectgroep Lightweight Powertrain Design, gespecialiseerd in nieuwe aandrijfsystemen.

De onderzoekers bouwden een werkend prototype van een eencilindermotor, waarin de behuizing is gemaakt van een plastic-composiet met glasvezel en hars. De cilinder zelf is iets aangepast om de vrijkomende warmte te verminderen. Er is een andere variant mogelijk met koolstofvezel. Die is nog lichter, maar wel duurder. Volgens het team is het aan de autobouwer of hij kiest voor prijs of gewicht. 

Brandstofverbruik

Autofabrikanten investeren veel in onderzoek naar lichtere materialen. Hoe lichter de auto, hoe lager het brandstofverbruik. Het motorblok is het zwaarste deel van de auto. Alternatieve materialen voor rubber en aluminium zijn echter lastig te vinden. Nieuwe materialen moeten bestand zijn tegen extreme temperaturen, hoge druk en trillingen. Daarnaast mogen olie en benzine de materialen niet aantasten. 

Volgens het team van het Fraunhofer Institute is het prototype van de plastic cilinderbehuizing geschikt voor massaproductie. De onderzoekers presenteren de werkende eencilinder motor later deze maand tijdens de Hannover Messe.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Fraunhofer Institute | Foto: jeremyg3030, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven.nl)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit