Driekwart elektrische auto’s is een zakelijke aanschaf

tesla model s

14-04-2015 10:45 | Door: Erik Verheggen

Driekwart van alle nieuw gekochte elektrische auto’s en hybride staan op naam van een bedrijf. In totaal kwamen er in 2014 30.600 nieuwe elektrische en hybride auto’s bij in Nederland.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS heeft gepubliceerd. In 2014 waren er 156.000 hybrides en elektrische auto’s in Nederland. Dat is een verviervoudiging ten opzichte van vijf jaar geleden. 

46.655 auto's

Alleen in 2013 kwamen er meer auto’s met elektrische aandrijving bij dan vorig jaar. Het wagenpark groeide toen met 46.655 personenauto’s. Door de gunstige fiscale regelgeving voor zuinige auto’s, zoals de 0-procent bijtelregeling, het nihiltarief van de wegenbelasting en de BPM vrijstelling, schaften meer bedrijven en particulieren een nieuwe elektrische auto of hybride aan. In december 2013 was 1 op de 3 nieuwe auto’s elektrisch, terwijl dat in de voorgaande maanden gemiddeld 1 op de 11 was.

2,5 miljard

In 2013 legden alle elektrische auto’s en hybrides samen een afstand van 2,5 miljard kilometer af. Dat is 2 procent van alle kilometers door Nederlandse personenauto’s. Gemiddeld reden auto’s met een stekker 17,7 duizend kilometer. Dat is meer dan een benzine-auto maar minder dan een dieselauto.

55,7 jaar

Iets meer dan de helft van alle elektrische auto’s staat op naam van een bedrijf. Bij de nieuw verkochte elektrische wagens in 2014 was dit bijna 77 procent. Bij particulieren is driekwart van de eigenaren een man. De gemiddelde leeftijd van particuliere eigenaren blijkt nogal hoog te zijn met 55,7 jaar. Dit is een paar jaar ouder dan de gemiddelde leeftijd van de eigenaar van een benzine auto of dieselauto.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: CBS | foto: Tesla

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit