Amsterdamse bussen worden allemaal elektrisch

bus gvb elektrisch

15-04-2015 09:00 | Door: Erik Verheggen

De hoofdstad claimt een primeur. Vervoersbedrijf GVB stapt volledig over op elektrische bussen. De gemeente vervangt de eerste 40 bussen over twee jaar. De rest volgt later.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de afspraken daarover met het GVB dinsdag goedgekeurd. Amsterdam heeft een vloot van 200 dieselbussen. De eerste 40 bussen moeten over twee jaar elektrisch zijn. Om het hele wagenpark te verduurzamen, trekt Amsterdam tien jaar uit, meldt De Volkskrant.

"Met dit plan nemen we afscheid van symbolen en pilots of kleinschalige projecten. We hebben besloten het gewoon te doen, dus niet eerst experimenteren met vijf bussen, maar een volledige uitrol", zegt wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho (D66), tegen De Volkskrant.

Amsterdam is de eerste stad die volledig elektrisch busvervoer aankondigt. Volgens de Amsterdamse zender AT5 moeten ook de ponten over het IJ elektrisch worden. Later gaat het GVB mogelijk ook over op waterstof.

Utrecht, Maastricht en de provincie Noord-Brabant experimenteren al met elektrische bussen. In Arnhem rijden al decennia trolleybussen in een groot deel van de stad.

Het GVB kondigt aan dat het zonnepanelen plaatst op zijn gebouwen. Dat is niet genoeg om een elektrisch bus net van stroom te voorzien. Het grootste deel van de elektriciteit komt van het AEB, dat energie opwekt met afvalverbranding.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: De Volkskrant, AT5 | foto: Franklin Heijnen, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit