Dit is het eerste echte 3D-geprinte vliegtuigonderdeel

ge straalmotor

20-04-2015 13:00 | Door: Erik Verheggen

Voor het eerst is er een 3D-geprint onderdeel goedgekeurd door de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten. Fabrikant GE gaat het toepassen in bestaande straalmotoren.

Het onderdeeltje, een sensor die temperatuur en druk meet in de compressor van de straalmotor, is goedgekeurd voor gebruik in commerciële vliegtuigen door de Amerikaanse luchtvaartinstantie FAA. Straalmotorenfabrikant GE gaat het onderdeel inbouwen in bestaande Boeing 777 vliegtuigen. 

Metalen vliegtuigonderdelen worden gegoten of uitgefreesd. GE heeft maakt voor zijn 3D-geprinte onderdelen gebruik van een legering van kobalt en chroom.

Het bedrijf tekent met een laser een patroon dun laagje op een fijn stof van deze metalen. De deeltje smelten daardoor samen in de gewenste vorm. Daarna brengt GE een nieuw laagje aan en beschiet die ook weer met een laser. Zo komt laagje voor laagje het onderdeel tot stand. 

GE noemt het nieuwe onderdeel op zijn website “een grote doorbraak”. Volgens GE is het met 3D-printen mogelijk om sneller van ontwerp naar prototype en product te komen. 

Het is voor het eerst dat een vliegtuigonderdeel via 3D-printtechnologie tot stand komt en ook daadwerkelijk kan worden toegepast. Eerder dit jaar onthulden Australische wetenschappers hebben de eerste volledig 3D-geprinte straalmotor. Amerikaanse motorbouwer Pratt & Whitney is naar eigen zeggen ook bezig met 3D-geprinte vliegtuigmotoren. De luchtvaartindustrie volgt de ontwikkelingen met grote interesse. Geprinte onderdelen zijn lichter en goedkoper. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: GE, Gizmag | foto: Jun Seita, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit