Nieuwe BMW’s en Fords lichter dankzij koolstofvezel

BMW 7

21-04-2015 07:53 | Door: Thijs ten Brinck

BMW kondigt aan dat zijn nieuwe 7-serie dankzij gebruik van koolstofvezel liefst 130 kilo lichter zal zijn dan het huidige model. Ook Ford gaat in de nabije toekomst meer koolstofvezel toepassen.

De Duitse autobouwer BMW deed met zijn elektrische model i3 en de plugin-hybride i8 al veel ervaring op met het gebruik van koolstofvezel. De opgedane kennis wordt nu ook toegepast in de nieuwe generatie van de BMW 7.

Het model is dankzij met koolstofvezel versterkt plastic, afhankelijk van de uitvoering, straks tot 130 kilo lichter dan het de huidige generatie 7-serie. De nieuwe versie van BMW’s luxe zakensedan zal verder ook brandstofbesparen met een 8-traps versnellingsbak.

Ford

Bijna tegelijk met de aankondiging van BMW, sluit Ford een samenwerking met DowAksa. Samen gaan de bedrijven aan de slag om koolstofvezel geschikt te maken voor de volumemarkt.

“Het gebruik van koolstofvezel door autoproducenten wordt gehinderd door het gebrek aan massaproductiemethoden”, zegt Ali Berkman, vicepresident van DowAksa. “Dit partnerschap combineert de sterke punten van Ford, Dow en Aksa en richt zich direct op deze uitdaging.”

Ford maakt zich met de uit aluminium opgetrokken F-150 pickup, ook een volumemodel, al sterk voor de toepassing van lichtere materialen in zijn auto's. Met koolstofvezel kan het gewicht van de modellen nog verder omlaag. DowAksa is een joint venture van de Amerikaanse chemiegigant Dow Chemical en het Turkse chemiebedrijf Aksa.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: BMW, Ford | Foto: BMW

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit